Potpuna predanost inovacijama za još veće poštivanje okoliša!

Ekološki dizajn
O brendu
Ekološki dizajn
O brendu
Potpuna predanost inovacijama za još veće poštivanje okoliša!

Ekološki dizajn proizvoda i zaštita prirode

Prije sada već dosta godina odlučili smo značajno smanjiti negativan utjecaj ambalaže proizvoda na okoliš. Pristupili smo dizajnu ambalaže iz ekološkog aspekta i usvojili ono što danas zovemo Ekološki pristup dizajnu.

RAZMIŠLJANJE O UTJECAJU NA OKOLIŠ KOD NAS SE PODRAZUMIJEVA

U Yves Rocheru to je način života, brigu o okolišu i prirodi možete osjetiti u svakom našem udisaju, vidjeti već i po zemlji kojom hodamo, emociju možete osjetiti vrlo snažno… Najbolje od svega je što ne morate otići na drugi kraj svijeta da biste se u to uvjerili! Naša predanost počinje tamo gdje se proizvodi sve – u srcu Francuske, u malom mjestu La Gacilly. To je rodno mjesto našeg osnivača, gospodina Yves Rochera, ali i mjesto gdje su danas smještena naša polja i proizvodni pogoni.

Jeste li ikada čuli da se mjesto u kojem je proizvodni, industrijski pogon, ujedno naziva i mjestom s visokom bioraznolikosti? Spoj čiste industrije i bujne flore i faune doveli smo do savršenstva, a mjesto od prvog dana (već više od 60 godina!) koegzistira harmonično s prirodom.

Od početka nam je bilo jasno da su proizvodni pogoni mogući u okruženju netaknute prirode, ali da proizvodnji moramo pristupiti potpuno ekološki. Iz toga je vrlo lako proizašao i naš moto kada je u pitanju proizvodnja: Naše proizvode ćemo proizvoditi samo ako je za njih moguć održivi razvoj, uz poštivanje bioraznolikosti. Pri tome, nema kompromisa u pogledu kvalitete, učinka i zadovoljstva naših kupaca. 

Botaničar, žetelac, poljoprivrednik, proizvođač i trgovac

Da, sve ovo smo mi. I niti na jednom navedenom polju ne gubimo fokus na kvalitetu. Ovaj način rada, u kojem smo mi nadležni za svaki korak u poslovanju, nije lak. Nema posrednika i cijela odgovornost je na nama. Baš onako kako volimo! Na taj način našim kupcima možemo jamčiti stručnost na apsolutno svakom elementu proizvodnog lanca te jamčiti beskompromisni ekološki pristup.

Taj pristup temelji se na 3 postulata: smanji – ponovno upotrijebi – recikliraj. Ova tri pojma bila su dovoljna da opišemo na što smo usredotočeni i koliku odgovornost želimo preuzeti za naš planet.

Na engleskom jeziku mogli bismo reći da su nam usađena 3R: REDUCE – REUSE – RECYCLE.

SMANJI/REDUCE nepotrebne dodatke ambalaži, zadrži samo ono što je bitno

Manje nepotrebno proizvedenog materijala, više čiste prirode. Ovo jednostavno načelo jako nam je važno. Smanjili smo potrošnju materijala iz neobnovljivih izvora da smanjimo naš utjecaj na okoliš.

Poslali smo naše ambalaže na dijetu! :)

Primjer su naši koncentrirani gelovi za tuširanje i šamponi koji su mali, ali moćni. Sa zavidnih 50% manje plastike u odnosu na naše klasične proizvode*, oni su najljepši prikaz naše predanosti prema prirodi.

*U usporedbi s pakiranjima gela za tuširanje od 400ml i šampona od 300ml. 

Znate li što je sekundarna ambalaža?

Kada u Yves Rocheru kupite recimo kremu za lice, ona bude u staklenoj posudici koja dodatno bude zapakirana u kartonsku kutiju. Isto je i sa parfemima.

I sekundarnu ambalažu smo drastično smanjili tamo gdje ona nije nužna, a uz to jamčimo da tamo gdje se koristi, papir i karton za njenu proizvodnju dolaze isključivo iz šuma s održivim gospodarenjem koje imaju certifikate koji dodatno jamče da se prilikom sječe pazi na očuvanje bioraznolikosti.

 

PONOVNO UPOTRIJEBI/REUSE i na taj način ambalaži podari drugi život

Ne volimo bacati stvari. Recikliramo, koliko god puta je to moguće. Smatramo da postoji rješenje za svaki problem i malo nam je muka kada vidimo kontejnere zakrčene otpadom. Otpad za nas nije smeće i trebao bi biti sinonim za održivost i ponovnu upotrebu.

Evo primjera iz naše tvornice! Višak kartona nakon proizvodnje kutija za proizvode, dobiva novi život tako što ga prenamijenimo u kutije za poklon pakete i setove proizvoda. Pogledajte oznake na njima idući puta kada kupite poklon dragoj osobi ili dobijete omiljeni set proizvoda iz Yves Rochera na poklon! ;) 

RECIKLIRAJ/RECYCLE jer naše formule zaslužuju pakiranje koje nije samo ekološki dizajnirano, nego je i više od toga

Kako smanjiti proizvodnju nepotrebnog materijala i zašto ga ponovno upotrebljavati, ako pri tom nećemo i reciklirati?

Prije nekoliko godina krenuli smo vrlo aktivno reciklirati i koristiti reciklirani materijal. Pri tome, nema smanjenja kvalitete, mi ju zapravo cijelo vrijeme podižemo.

Od listopada 2020. godine, sve bočice koje izađu iz naših proizvodnih pogona izrađene su od 100% reciklirane plastike i plastike koja je pogodna za daljnje recikliranje. Ovom predanošću smanjili smo proizvodnju 2700 tona nove plastike! Nije važno samo htjeti i pričati, važno je djelovati i zaista poduzeti sve potrebne akcije kako bismo s riječi prešli na djela!

I dalje nastavljamo s našim prioritetom, a to je staklo ispred plastike, kada god je to moguće. Svi znamo da je staklo moguće beskonačno mnogo puta reciklirati! :) 

Što ćemo u budućnosti?

Dodat ćemo još jedno slovo R - RETHINK / PROMISLI!

Predana i promišljena ljepota, prema našem mišljenju, nema granica.

Stalno smo u potrazi za inovacijama kako bismo našim kupcima pružili prirodnu, autentičnu i odgovornu ljepotu te rješenja koja još više štite okoliš.

Zahvaljujući vama, promišljanje o budućnosti malo je lakše. Već smo dugi niz godina aktivan član Yves Rocher zaklade i njenog programa Plant for the Planet.

Kada kupite jedan koncentrirani gel za tuširanje ili koncentrirani šampon za kosu, Yves Rocher zaklada zasadi jedno stablo. Evo zapanjujućih brojki: U 13 godina zasađeno je preko 100 milijuna stabala, što znači da se jedno stablo zasadi svake 4 sekude! Veselimo se vidjeti koliko će stabala biti zasađeno ove godine i hoćemo li nadmašiti brojku iz prethodne! 

I ne zaboravite, svaki put kada reciklirate, dajete otpadu drugi život. :)

Natrag na blog